Slik een statine en leef een paar dagen langer

 

Screen Shot 2015-11-04 at 13.18.32

Iedereen weet dat je voor een ‘te-hoog-cholesterol’ een pilletje kan slikken, een zogenaamde statine. In Nederland een veelgebruikt merk is Simvastine van de fabrikant Sigma-Tau. Alle patiënten die een hartinfarct, een TIA of een herseninfarct hebben doorgemaakt, of waarbij bij toeval een ‘te-hoog-cholesterol’ in het bloed is gevonden moeten eraan geloven: levenslang een statine slikken. Statines behoren daarmee tot de meest voorgeschreven medicamenten ter wereld. De fabrikanten verdienen er miljarden mee. Helaas hebben statines, zoals de meeste medicijnen, bijwerkingen. Van een statine krijg je spierpijn, gewrichtspijn, kan je suikerziekte krijgen of lever je cognitief vermogen in. Een hoge prijs, maar als je daarmee de kans op een tweede hartinfarct kan verlagen, dan zijn mensen bereid deze bijwerkingen erbij te slikken.

Als je zo’n statine slikt, hoeveel tijd leef je daardoor langer? Een belangrijke vraag als je last hebt van vervelende bijwerkingen. De Deense farmacologe Malene Lopez Kristensen en haar collegae zochten het uit. Zij publiceerden hun resultaten recentelijk in het British Medical Journal (hier een  PDF). De resultaten zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Eigenlijk toch wel schokkend. Overlijden kan bij primaire preventie (dus het voorkomen van een incident bij mensen in risicogroepen) 5 tot 19 dagen (dagen!!) vertraagd worden. Bij secundaire preventie (bij patienten die al een hartinfarct of TIA hebben doorgemaakt) was dit 10-27 dagen. De mediane uitstel van overlijden voor primaire en secundaire preventie was 3,2 en 4,1 dagen respectievelijk. Elk jaar elke dag een statine slikken geeft een overlevingswinst van een dag.

Schermafbeelding 2015-10-27 om 11.00.04

Statines voorkomen geen dodelijke hartinfarcten of beroerten. Het slikken kan een fataal incident met één of twee dagen per jaar uitstellen. Geen ‘preventie’ maar ‘uitstel’. Iemand die dertig jaar elke dag een statine slikt kan verwachten een maand of twee langer te leven. Dat vind ik nu weer een hele erge hoge prijs voor de bijwerkingen en de kosten.

One thought on “Slik een statine en leef een paar dagen langer

  1. Hele interessante resultaten maar wordt de statine nu niet tekort gedaan. Wellicht wordt overlijden maar paar dagen uitgesteld maar doen statines niet het aantal (belastende) interventies dalen en de kwaliteit van leven licht verbeteren, misschien doordat iemand net iets minder vaak kortademiger is door de vernauwde vaat in het hart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s